#koronakotoilu jakaa mielipiteet - 9 keinoa selvitä

Kuulin yksi päivä radiosta Ikean mainoksen, jossa sanottiin jotain tämän tyylistä: ”Kodista tuli yhdessä yössä työpaikka, koululuokka, kuntosali ja ravintola”. Mainos oli mielestäni oivaltava, koska näinhän monelle kävi korona-kriisin alkaessa.

Meidän taloudessa on yksi etäkoululainen, yksi aikuinen käy tavallisesti töissä ja mä teen etätöitä kuten yleensäkin. Ihan kaikki ei siis ole muuttunut, mutta sopeutumista on silti riittänyt. Tietyt rutiinit, jotka on muodostuneet ns. normaaliaikana, ovat vaihtuneet ihan uudenlaisiin tapoihin selviytyä korona-arjen keskellä. 

Toki nyt, kun kirjoitan tätä, ollaan jo saatu tieto siitä, että lapset palaavat kouluihin 14.5. Sekin tulee vaatimaan sopeutumista ja aiheuttaa varmasti paljon huolta. Mä olen sitä mieltä, että koulujen avaaminen tänä keväänä ei ole järkevää, mutta se onkin sitten ihan oma aiheensa…

#koronakotoilu jakaa mielipiteet

Mulla on tosi ristiriitaisia ajatuksia monen asian suhteen, eikä #koronakotoilu ole mikään poikkeus listalla. Toisaalta introvertista puolestani on kuoriutunut entistä pahempi kotihiiri, joka on tyytyväinen jos koko päivän aikana ainoa ulkoilu on pitkä pyörälenkki. Toisaalta taas joku ääni sisälläni huutaa melkein päivittäin, että koska tämä kaikki loppuu! Se ääni haluaa ulos, tapaamaan ihmisiä, tekemään kaikkia niitä asioita, jotka aiemmin tuntui niin kovin tavallisilta.

Samaan aikaan nautin ja kärsin – en tiedä kumpaa enemmän. On ihanaa, kun kerrankin saa olla kotona ihan niin paljon kuin haluaa. Ja on kamalaa, kun pitää olla koko ajan kotona, tuijottaa samoja seiniä ja samoja naamoja. Monella muullakin koko tilanne aiheuttaa ristiriitaisia tunteita, eikä se ole mikään ihme.

Kriisi ei ole ohi

Kun asiaa miettii vähän laajemmin, ei sillä oikeastaan ole mitään väliä, miltä #koronakotoilu musta tuntuu. Miltä kenestäkään yksilöstä tuntuu. Saa suututtaa, turhauttaa ja ärsyttää. Saa nauttia tai olla hällä väliä -asenteella. Kuitenkaan kukaan meistä ei voi lähteä sooloilemaan ihan vaan siksi että musta nyt tuntuu siltä. 

Kriisi maailmalla ei ole ohi, eikä meidän pitäisi myöskään käyttäytyä niin. On jokaisen meidän vastuulla välttää turhia kontakteja ja pysyä mahdollisimman paljon kotona. Jos sua ei huoleta oman terveytesi puolesta, hyvä. Nyt on kuitenkin se aika, kun täytyy ottaa huomioon myös muut ihmiset, yritykset ja koko maamme (ja maailman) tulevaisuus.

Kesä tulee ja monelle se tarkoittaa aktiivisempaa elämää, paljon ulkoilua, uimarantoja ja puistoja. Kavereiden tapaamista terasseilla, erilaisia tapahtumia ja mökkielämää. Monen kesäsuunnitelmat on menneet osaltaan uusiksi, niin myös mun. Se turhauttaa ja harmittaa, mutta muistathan että kesä tulee silti. Joudutaan ehkä nauttimaan siitä hyvinkin eri tavalla, kuin vielä muutama kuukausi sitten ajateltiin, mutta voidaan me nauttia silti.

9 keinoa selvitä koronavuodesta:

• Etsi itsellesi oma paikka. Se paikka, jossa sun on hyvä olla, jossa voit olla oma itsesi, jonne voit mennä kun ahdistaa. Mulle se on oma auto.

• Jos sulla on mahdollisuus, tilaa itsellesi jotain piristävää joltain kotimaiselta yritykseltä. Esim. joku kaunis taulu, kiinnostava kirja, kukkakimppu tai hemmottelutuotteita kotiin. Saat itsellesi piristyksen ja tuet samalla yrittäjää.

• Jos tykkäät meikata, kokeile kaikkia erilaisia tekniikoita ja värejä, joita et oo koskaan uskaltanut kokeilla. Hulluttele! Jos joku menee pieleen, voit aina pestä meikit pois.

• Mikäli meikkaaminen ei ole sun juttu, kokeile sen sijaan askartelua, maalausta tai piirtämistä. Et tarvitse edes ihmeellisiä taitoja, anna vain käden kulkea paperilla ja luo. Älä stressaa lopputuloksesta.

• Tee itsellesi soittolista, joka on täynnä vaan niitä lauluja, joista tulet aina hyvälle mielelle. Positiivista energiaa – sitä tarvitaan!

• Pidä koti siistinä ja järjestyksessä. Kun kotona ollaan paljon, on mukavampi kun siellä on viihtyisää ja puhdasta. 

• Hyödynnä etäyhteyksiä. Yhteydenpito ystäviin ja läheisiin on tänä päivänä tosi helppoa – Facetime, Skype, Teams, Facebook, WhatsApp. Valitse omasi ja vietä vaikka etä-leffailta kaverin kanssa (testattu, toimii!).

• Älä ole liian ankara itsellesi. Saat olla pahalla päällä, väsynyt tai nälkäinen. Miltä susta sitten tuntuukaan. Mitä sanoisit rakkaalle ystävälle samassa tilanteessa?

• Muista, että aina on ensi vuosi. Jos et pääse tänä vuonna suunnitelmien mukaisesti festareille, ulkomaanmatkalle, mökille, mihin tahansa, ensi vuonna sulla on uusi mahdollisuus. Se ei lohduta kamalasti juuri nyt, mutta toivoa on!

Millaiset asiat auttavat sua jaksamaan päivästä toiseen? Oletko toteuttanut #koronakotoilua mahdollisuuksien mukaan?

0 kommenttia