5 vinkkiä sosiaalisempaan someviestintään

Ootko koskaan tullut ajatelleeksi, miksi sosiaalisen median nimi on mikä on? Mitä se tarkoittaa? Useimmiten arkikielessä puhutaan somesta, joka lyhenteenä ei kerro meille paljoakaan. Sosiaalisen median perimmäinen tarkoitus kuitenkin paljastuu jo nimestä – somessa on oltava sosiaalinen menestyäkseen. Tämä pätee niin vaikuttajien kuin yritystenkin sometileihin. Omalla henkilökohtaisella tilillä jokainen voi tietysti tehdä mitä haluaa.

Monelle sosiaalisuus tulee luonnostaan, eikä sitä tarvitse miettiä sen enempää. On kuitenkin paljon myös meitä, joille jatkuva sosiaalisuus ja vuorovaikutus ei ole niin helppoa. Voin paljastaa, että joskus vuosia sitten se oli mielestäni suorastaan pelottavaa. Mua lähes kauhistutti saada kommentteja, koska en oikein osannut vastata niihin. Kuulostaa aika hullulta nyt ajateltuna, kun kommentit ja yksityisviestit ovat (ihana) osa lähes jokaista päivää.

Hyvä puoli someviestinnän sosiaalisessa osuudessa on se, että se ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä ja jokainen meistä voi oppia sen. Miksi sitä sitten kannattaa opetella? Moni ajattelee vieläkin somekanaviaan puhtaasti ilmaisena tai edullisena tapana markkinoida itseään/osaamistaan/palveluitaan/tuotteitaan. Ja sitä se toki onkin. Pelkkä portfolion rakentaminen Instagramiin kuitenkaan harvoin riittää, vaan somessa pitää olla läsnä ja vuorovaikuttaa, jos haluaa saada tuloksia. Tässä siis 5 vinkkiä sosiaalisempaan someviestintään.

1. Seuraa seuraajiasi 

Oletko ollut koskaan siinä tilanteessa, että joku ihailemasi ihminen tai yritys on alkanut seurata sinua somessa? Se tunne on ihan mieletön – sut on noteerattu! Mietipä tilanne toisinpäin. Seuraajasi arvostaa sinua tai yritystäsi, eihän hän muuten seuraisi tiliäsi. Ajattelepa miten paljon enemmän hän arvostaa, kun alat seuraamaan häntä takaisin. Se tuo tunteen, että välität hänestä seuraajana/asiakkaana ja arvostat hänen olemassaoloaan. Myös kollegoiden ja saman aiheen ympärillä olevien somettajien tilejä kannattaa seurata verkostoitumismielessä ja ihan siksikin, että tiedät mitä heidän somessaan tapahtuu. Tietenkään ketä tahansa ei tarvitse seurata, jos ei aihe resonoi yhtään itsellesi, mutta itse ainakin seuraan monia asiakkaitani takaisin.

2. Vastaa kommentteihin

Mikään ei ole yhtä ärsyttävää kuin se, että jätät jollekin kommentin mutta et saa siihen koskaan vastausta. Etenkin jos kommentissa kysytään jotain, siihen on erityisen tärkeää vastata, mutta pyri vastaamaan kaikkiin muihinkin kommentteihin. Sen lisäksi, että siitä tulee kommentoijalle tunne, että hänet on huomioitu, pidemmät kommenttiketjut ovat hyvästä myös algoritmin kannalta. Jos et keksi yhtään mitään muuta vastausta, voit aina kiittää kommentista. Jos tiedät kommentoijan etunimen, voit lisätä myös sen vastaukseesi. Siitä tulee vielä enemmän tunne, että vastaus on juuri häntä varten. Muista myös, että some on nopeatempoinen, eikä kukaan jaksa odottaa akuuttiin kysymykseen vastausta monien päivien ajan.

3. Käy keskustelua 

Sinulle tulevien kommenttien lisäksi ole itse aloitteellinen keskustelija. Käy kommentoimassa muiden julkaisuja, vastaa kysymyksiin, esitä itse kysymyksiä ja kommentoi useammalla sanalla. Keskusteleminen tuo sinut lähemmäs seuraajiasi ja luo välillenne jonkinlaisen suhteen. Lisäksi, jos olet jatkuvasti näkyvissä myös muiden kommenttikentissä oman profiilisi lisäksi, näkyvyytesi kasvaa huomattavasti ja jäät ihmisten mieleen helpommin. Tässä kohtaa on hyvä myös muistaa, että muille kommentoitaessa edustat yhtä lailla itseäsi tai yritystäsi kuin omassa profiilissasi, joten keskustelu on syytä pitää asiallisena. Etenkin Instan stooreissa on nykyään helppo sitouttaa ihmisiä erilaisilla kyselyillä yms.

4. Älä mieti pelkästään omaa hyötyäsi

Moni ajattelee tänä päivänä liikaa sitä, miten hyötyy itse jostain. Muiden tukeminen, heidän kuviensa jakaminen, niistä tykkääminen tai niihin kommentoiminen ei ole koskaan itseltäsi pois. Vaikka et saisi siitä välitöntä hyötyä itsellesi, ajattele asia niin että olet tehnyt toiselle jotain kivaa. Jos näet kauniin kuvan, koskettavan tekstin tai ihanan tuotteen somessa, mikset haluaisi kertoa siitä myös muille tai ainakin kommentoida julkaisun tekijälle, että pidit siitä? On myös melko todennäköistä, että jos jaat ja kommentoit muiden julkaisuja, saat jossain vaiheessa vastapalveluksen. Ja vaikket saisikaan, mitä sitten! Kaikesta ei aina tarvitse hyötyä itse.

5. Tägää, jaa ja repostaa

Edelliseen kohtaankin liittyen, muista ettet ole somessa yksin. Tägää omiin julkaisuihisi ne tahot, jotka liittyvät niihin jotenkin tai joiden haluat huomaavan ne. Jaa toisten julkaisuja (mainiten tietysti aina kuvan alkuperä), jos uskot niiden olevan hyödyksi myös omille seuraajillesi. Kun tägäät ahkerasti muita omiin julkaisuihisi ja jaat muiden kuvia/postauksia omissa kanavissasi, saat myös itse entistä enemmän näkyvyyttä.


Vinkit saattavat kuulostaa itsestäänselviltä ja yksinkertaisilta, mutta siinäpä se – someviestintä on oikeasti aika simppeliä. Me kaikki tarvitaan silti välillä muistutusta näistä päivänselvistä asioista. Etenkin monilla yrityksillä on vielä parannettavaa näissä asioissa. Some ei ole pelkästään näyteikkuna tai portfolio. Muutamalla perusjutulla pääsee pitkälle, joten unohda turha kikkailu ja keskity ottamaan huomioon seuraajasi ja muut somettajat.

Tuliko tässä sulle mitään uutta vai onko somen perusjutut jo ihan hallussa?

0 kommenttia