TikTokin avulla yrittäjäksi - miten markkinoida TikTokissa

Tänään on päivälleen vuosi siitä, kun yritykseni matka alkoi TikTokissa, eli julkaisin ensimmäisen korujen valmistamiseen liittyvän videon. Totesin eilen, että sen kunniaksi on korkea aika kirjoittaa loppuun tää viime vuoden puolella (!!!) aloitettu postaus. Tänään puhutaan siitä, miten TikTok-videot muuttivat mun elämän (ah, niin dramaattista, mutta totta) ja miksi suosittelen niiden tekemistä muillekin yrittäjille.

Aloitin kaiken ihan nurinkurisesti tekemällä koruja ja videoita omaksi ilokseni, vailla mitään käsitystä siitä mihin se kaikki voi johtaa. Ensin mulla ei ollut aikomustakaan tehdä koruista itselleni ammattia. Silloin työskentelin sisällöntuotannon ja nettisivujen parissa eräässä osuuskunnassa, mutta korona oli kurittanut monien muiden yrittäjien tavoin myös omia tulonlähteitäni. Asiakkainani oli pienyrittäjiä mm. ravintola-alalta, joten kun heiltä lähti iso osa tuloista, eivät he tietenkään voineet hyödyntää ulkopuolisia palveluita. Tämän kaiken myötä mulla oli kesällä 2020 runsaasti vapaa-aikaa, jonka päätin käyttää käsillä tekemiseen.

Ikimaailmassa en olisi uskonut, että vuotta myöhemmin oon täysipäiväinen käsityöyrittäjä, jolla on oma verkkokauppa ja jälleenmyyjiä ympäri Suomen. Kaikki sen ansiosta, että uskalsin hypätä epämukavuusalueelle ja jatkaa tekemistä sinnikkäästi, vaikka alku olikin hyvin kivinen. Totuuden mukaisesti täytyy myös sanoa, että mun ihan ensimmäiset korut oli aika… kamalia. Mutta tekemällä oppii, eikös?

Tänään mun #smilingdesign hashtagin alla olevia TikTok-videoita on katsottu yli 1,5 miljoonaa kertaa, niillä on yhteensä 187 800 tykkäystä ja seuraajia on kertynyt vuodessa vajaa 8000. Tuotteita myyvälle yrittäjälle näitä lukuja tärkeämpää on tietysti se, että tähän mennessä mun käsin tekemiä korvakoruja on lähtenyt maailmalle yli 1000 paria.

Koukuttava videopalvelu ei ole pelkästään nuoria varten

Kun puhutaan (perustaltaan) maksuttomista markkinointikanavista, sanoisin, että on huonompiakin vaihtoehtoja kuin TikTok. Itse en oo koskaan laittanut euroakaan TikTok-mainontaan, joten puhun nyt nimenomaan orgaanisesta näkyvyydestä ja sisältömarkkinoinnista.

TikTokissa menestyvät monenlaiset persoonat, brändit sekä aiheet. Vaikka sovelluksen käyttäjien ikäjakauma painottuu edelleen aika nuoriin, alkaa siellä olla paljon meitä aikuisiakin. Kuten kaikkialla somessa, tässäkin täytyy ensin miettiä ketkä sitä omaa kohderyhmää oikein on. Mitä nuorempia, trendikkäämpiä ja nykyaikaisempia ihmisiä tavoittelee, sen todennäköisemmin TikTokissa on syytä näkyä. 

Olen nyt analysoinut TikTokin toimintaa reilun vuoden ajan ja tullut siihen tulokseen, että siellä menestyäkseen tarvitset joko a) selkeän aihepiirin tai b) voimakkaan persoonan. Varsinkin yksinyrittäjille kumpikin näistä on ihan mahdollinen lähestymistapa, mutta aihepiirin rajaamista suosittelen aloittelijalle joka tapauksessa. Itse aloitin hyvin nopeasti tekemään pelkkiä korvakoru-aiheisia videoita ja jatkoin sillä linjalla pitkään. Näin seuraajat oppivat vähitellen tunnistamaan brändini.

Tällainen sisältö menestyy TikTokissa

TikTokin algoritmi on yksinkertainen. Mitä kauemmin saat seuraajan viihtymään videosi parissa ja reagoimaan siihen, sitä enemmän sovellus alkaa näyttää sitä ihmisille. For you page (fyp) on se maaginen paikka, mistä kuka tahansa voi bongata juuri sun videon, vaikka ei seuraisi sinua entuudestaan. Kun videosi tulee vastaan jonkun for youssa, hän joko jää katsomaan sitä (ja mahdollisesti reagoi siihen tykkäämällä, kommentoimalla, jakamalla tai seuraamalla) tai sitten jatkaa matkaansa.

Videopalvelu on hyvin nopeatempoinen ja sen käyttäjät ovat kärsimättömiä. Videoiden täytyy olla suht lyhyitä, mennä suoraan asiaan ja pitää ihminen kiinnostuneena alusta loppuun. Tärkeintä ei siis ole, osaatko uusimmat TikTok-tanssit tai hyppäätkö mukaan jokaiseen trendiin, vaan se että teet omaperäistä sisältöä, joka saa ihmisen jäämään videosi pariin.

Oman kokemukseni mukaan menestyviä videoita ovat ainakin:

  • Viihdyttävät ja humoristiset videot (jos karisma on vahvuutesi, hyödynnä tätä)
  • Erilaiset tarinat ja syvälliset aiheet (mene pintaa syvemmälle, kerro esim. vastoinkäymisestä)
  • Opettavaiset ja tee-se-itse-videot (esim. tuotteiden valmistus kiinnostaa usein)
  • Söpöt eläimet ja lapset (hyödynnä ainakin, jos tuotteesi liittyvät näihin)
  • Arvonnat ja tarjoukset (malttia ja varovaisuutta kuitenkin näiden kanssa)
  • Livevideot (livessä saat suoran kontaktin seuraajiin, mikä sitouttaa heitä yritykseesi)

Kuten somessa muutenkin, myös TikTokissa tärkeää on tuottaa seuraajalle lisäarvoa. Opeta, tiedota, auta, viihdytä. Mieti, mitä seuraaja ja potentiaalinen asiakas hyötyy katsomalla videosi loppuun asti. Suht varma tapa sitouttaa ihmisiä on päästää heidät sisään yrityksesi arkeen, tutustumaan sinuun ja jutella heidän kanssaan ihmiseltä ihmiselle.

Lisäksi me pyritään aina aiheuttamaan katsojassa jotain tunnereaktioita. Tää ei ole vinkki, mutta fakta kuitenkin: alussa sain nopeasti paljon seuraajia, koska mun videot aiheuttivat ärsytystä ja vihaa. Eivät tarkoituksella, mutta sain osakseni mm. paljon ”tekisit jotain oikeeta”, ”ei noista kukaan maksa” ja ”matkija” kommentteja, jolloin videot näkyivät laajemmin myös niille, joita aihe oikeasti kiinnosti.

Suosittelen, että otat TikTokin rohkeasti käyttöön, seuraat aktiivisesti muita ja alat tekemään omannäköistä sisältöä. Koko sovelluksen toiminnan oppii kunnolla vasta, kun siellä on ollut jonkun aikaa. Vaikka alkuun tuntuisi, ettet saa näkyvyyttä lainkaan, ei kannata lannistua. Jo seuraava videosi voi lähteä viraaliksi (nousta suosioon). Välillä on tosi vaikea ennustaa, mikä sisältö saa suosiota, mutta kun pyrit herättämään katsojassa tunteita, olet jo pitkällä.

Heti alkuun sinun kannattaa ottaa käyttöön Pro-tili, jolloin saat käyttöösi arvokkaita analytiikkatyökaluja ja pääset mm. lisäämään profiiliisi linkin nettisivuille tai verkkokauppaan. Tätä linkkiä ei nimittäin voi lisätä, ennen kuin seuraajia on kertynyt 1000 (näin oli ainakin vuosi sitten).

Muista myös ottaa Smiling Design (@smilingdesign_) seurantaan TikTokissa! Onko sulla kokemusta TikTok-sisällön tekemisestä tai kuluttamisesta? Millaisia ajatuksia sovellus herättää?

0 kommenttia