Näin teet sushia itse

Mulla meni aika kauan, ennen kuin opin syömään sushia. Raaka kala jokseenkin kammottaa mua (nykyään tosin vähemmän kuin joskus ennen), enkä aiemmin oikein ymmärtänyt sushin suosiota. Joitain vuosia sitten uskaltauduin kuitenkin maistamaan sushia ja pikkuhiljaa totuin sen makuun. Alkuun pelasin varman päälle ja söin vain tonnikalasushia, joka on vielä tänä päivänäkin suosikkini, mutta sittemmin oon ihastunut myös muihin versioihin ja nykyään sushia on saatava säännöllisesti.

Koska en kuitenkaan halua käydä ravintoloissa syömässä ihan koko ajan, päätin opetella tekemään sushia itse. Kuvittelin sen olevan todella monimutkaista, mutta parin kokeilukerran jälkeen se on osoittautunut yllättävän helpoksi. Selaa eteenpäin, niin näytän, miten teet sushia kotona.

Alla on ohje kahteen erilaiseen sushityyppiin, joita voi lisäksi soveltaa oman maun mukaan. Kokeile erilaisia raaka-aineita ja etsi netistä lisää ideoita. En listaa tarkkoja ainesosien määriä, sillä kokkaan sushia yleensä itselleni ja teen sen hyvin silmämääräisesti. Kun käyttää keittopusseissa keitettävää sushiriisiä (saatavilla ainakin Supermarketeista ja Lidlistä), yhdestä pussista tulee sushia ihan hyvin ainakin kahdelle hengelle.

Maki-sushit

  • Sushiriisiä
  • Merileväarkkeja
  • Riisiviinietikkaa
  • Suolaa
  • Sokeria
  • Täytteitä, esim. lohta, tuorejuustoa, surimipuikkoja, kurkkua, avokaadoa, katkarapuja tms.

Riisinkeitto-ohjeita on netti pullollaan, mutta monet niistä ovat vähän erilaisia. Täällä on mielestäni mukavan yksityiskohtainen ohje ja riisi on onnistunut tämän mukaan tehtynä hyvin. Samasta postauksesta löytyy myös muuta sushitietoutta, joka kannattaa lukea. Kun riisi on keitetty, jäähdytetty ja maustettu riisiviinietikalla, suolalla ja sokerilla, maki- eli rullasusheja tehdessä asetetaan merileväarkki bambumaton päälle ja taputellaan riisi merälevän päälle. Asettele riisi mahdollisimman tasaisesti ja jätä arkin yläreuna paljaaksi, jotta rullaaminen onnistuu hyvin. 

Sitten asetellaan sopivan kokoisiksi tikuiksi leikatut täytteet riisin päälle alareunaan. Jätä kuitenkin muutama sentti tyhjää tilaa täytteiden ”alle”. Sen jälkeen voit lähteä rullaamaan sushirullaa varovasti bambumaton avulla. Varmista, että rullaat mahdollisimman tiukasti, jotta sushit eivät lähde leikatessa aukeamaan. Kun pääset arkin yläreunaan asti, kostuta merilevää vähän vedellä ja kääri rulla kiinni. Näin se pysyy paremmin.


Tonnikalatahna nigiri-susheille

  • 1 prk tonnikalaa
  • Muutama rkl majoneesia
  • 1 rkl tuorejuustoa
  • Purjoa tai ruohosipulia

Jos taas haluat tehdä nigiri-mallisia susheja, eli litteitä ”sushipalloja”, muotoile riisi käsin tai lusikan avulla sopivaan muotoon, eli soikeaksi palleroksi. Käytä vettä apuna, jos riisi meinaa tarttua käsiin tai lusikkaan. Sen jälkeen voit laittaa sen päälle täytteeksi mitä tahdot. Näissähän voi olla täytteenä mm. lohta, äyriäisiä, avokadoa, munakasta ja vaikka mitä. 

Omiin susheihini päätyy täytteeksi yleensä avokadoviipaleita ja tonnikalatahnaa. Tahnaa on mielettömän helppo valmistaa, sen kun sekoittaa ainekset keskenään, ja se on valmista. Ripottelin päälle vielä vähän ruohosipulia – aivan kuten lempiravintolassanikin.


Sitten ei muuta kun syömään! Ootko sä uskaltautunut kokeilemaan sushin valmistusta kotona? Mitä täytteitä tulee omaan suosikkiisi?

0 kommenttia