Parhaat ilmaiset kuvapankit + kuvien käyttö

Kuvapankkikuvista on ollut viime aikoina paljonkin puhetta blogi- ja yrittäjäpiireissä. Mä oon itse pitänyt yleensä tiukan linjan sen suhteen, että käytän kaikkialla somessa vain itse tuottamiani kuvia. Aina joskus tulee kuitenkin hetkiä, ettei kuvaan ehdi/jaksa panostaa halutulla tavalla ja on helpompaa käyttää valmista kuvaa. Esim. asiapostauksia tehdessä koen, että pääpaino on tekstillä, enkä aina välttämättä halua panostaa kuvaan samalla lailla kuin muissa postauksissa. 

Kannustan olemaan hyvin tarkka tekijänoikeuksien kanssa. Tänä päivänä jokaisen tulisi jo tietää se, että koskaan ei ole ok vaan napata Google-haulla löydettyä kuvaa omaan käyttöön, jos sen alkuperästä ei ole tietoa. Siksipä päätin listata ilmaisia kuvapankkeja, joiden kuvien kanssa ei tarvitse miettiä käyttölupia.

Yleistä kuvapankeista

Ilmaisten kuvapankkien käytössä on aina se huono puoli, että samat kuvat ovat kaikkien muidenkin käytettävissä. Ei ole kovin omaperäistä julkaista blogipostausta tai Insta-päivitystä kuvilla, joita 30 muutakin käyttää. Omat keinoni yrittää kiertää asia on, että en valitse ensimmäisiä vastaantulevia kuvia, vaan pyrin selailemaan kuvapankkeja vähän syvemmin. Lisäksi käytän useampia kuvapankkeja ja yritän keksiä aina uusia hakusanoja, joilla etsiä juuri aiheeseeni sopivia kuvia. Monessa pankissa voi hakea kuvia mm. värien ja teemojen tai kuvan ottajan mukaan. Jos löydän jonkun potentiaalisen kuvan, katson ensimmäiseksi kenen se on ja sen jälkeen selailen, jos samalta kuvaajalta löytyisi muita käyttötarkoitukseeni sopivia kuvia. 

CC0-lisenssillä jaettuja kuvia saa käyttää sekä omaan että kaupalliseen käyttöön. Tällöin kuvan käyttöön ei tarvitse pyytää erillistä lupaa eikä kuvaajaa tarvitse mainita julkaisun yhteydessä. Itse oon kyllä välillä maininnut kuvaajan nimen, jos sille on sopiva sauma. Ihan vain, koska tiedän, että valokuvaajat eivät saa liikaa kiitosta teoksistaan. Tämä on kuitenkin täysin valinnainen toimintatapa eikä millään muotoa pakollista CC0-lisensoitujen kuvien kanssa. Ne ovat siis vapaasti käytettävissä erilaisia julkaisuja varten, kunhan niitä ei myy edelleen tai väitä omakseen.

Olethan kuitenkin tarkkana, sillä joissain kuvapankeissa voi olla eri lisensseillä varustettuja kuvia. Kaikki kuvat eivät siis automaattisesti ole vapaita kaikenlaiseen käyttöön, vaan niihin voi liittyä erilaisia ehtoja. Kuvan lisenssi kannattaa siis selvittää etukäteen, ettei sen suhteen tule ongelmia. Alta löydät mun suositukset kuvapankkien suhteen.

Parhaat ilmaiset kuvapankit

Pixabay

Helppokäyttöinen, selkeä kuvapankki, joka on siitä näppärä, että sitä pystyy käyttämään myös suomen kielellä. Hakutilanteessa voi valita, haluaako hakea valokuvia, vektorikuvia, piirroksia vai videoita. Itse olen käyttänyt Pixabayta erityisesti vektorikuvien etsimiseen erilaisia grafiikoita varten, koska niitä on muuten vaikea löytää. Pixabayssa on kohtalainen valikoima, jonka kaikkia kuvia voi käyttää vapaasti. Niitä voi myös muokata omaan käyttöön sopivaksi.

Vieraile Pixabayssa tästä.

Pexels

Monipuolinen Pexels oli pitkään oma suosikkiki ilmaisten kuvapankkien maailmassa. Kuvia voi hakea helposti suosion, värin, kuvaajan ja aiheen mukaan. Lähes jokaisesta aiheesta löytyy monia erityyppisiä kuvia, joista voi valita omaan tarkoitukseen sopivat. Täällä on todella taitavien valokuvaajien tuotoksia ja yhdeltä kuvaajalta saattaa löytyä satoja upeita kuvia – klikkaa siis lupaavan kuvaajan nimeä ja ala selailemaan, mitä kaikkea hänellä on tarjolla. Myös Pexelsin kaikki kuvat ja videot ovat vapaasti käytettävissä (poislukien ihmisten kuvat poliittisiin tarkoituksiin).

Vieraile Pexelsissä tästä.

Unsplash

Unsplash on nykyään eniten käyttämäni kuvapankki. Täältä löytyy yli 2 miljoonaa laadukasta ja trendikästä kuvaa oikeilta valokuvaajilta! Taso pidetään korkealla, kun jokainen kuva tarkistetaan käsin ennen palveluun lisäämistä. Kun jaksaa kaivaa, Unsplashista voi löytää todellisia aarteita. Collections-sivulla on erilaisia aihealueita, joiden alle on kerätty toinen toistaan kauniimpia kuvia saman aihealueen ympäriltä. Unsplashissa on myös valmiiksi tarjolla sopivan kokoisia taustakuvia eri laitteisiin. Täälläkin kaikki kuvat ovat vapaasti käytettävissä.

Vieraile Unsplashissa tästä.

StockSnap

Tutustumisen arvoinen sivusto tämäkin. Täällä on helppo selata kuvia mm. kategorian mukaan tai katsoa, mitkä kuvat trendaavat juuri sillä hetkellä. Kuvavalikoima ei eroa mitenkään valtavasti edellä mainituista, mutta uusia kuvia lisätään sivustolle viikottain. Ainakin valikoima siis pysyy tuoreena. Myös StockSnapin kuvat ovat kaikki CC0-lisensoituja.

Vieraile StockSnapissa tästä.

Visual Hunt

Tämä on itselleni tuntemattomampi, mutta mielenkiintoinen sivusto. VisualHunt kuvailee olevansa hakukone tuotteille, kuville ja ideoille. Täällä tosin pitää muistaa katsoa, mikä lisenssi kuvalla on, sillä kaikki kuvat eivät ole CC0-lisensoituja. Hakukohdassa pystyy kuitenkin valitsemaan, haluaako hakea kaikenlaisia kuvia, vai tiettyyn käyttötarkoitukseen sopivia kuvia. Visual Huntissa on helppo etsiä kuvia tietyn väriteeman mukaisesti.

Vieraile Visual Huntissa tästä.

Skitterphoto

Täällä on selkeästi pienempi valikoima kuin edellä mainituissa. Oikeilla hakusanoilla täältäkin voi löytää kauniita, laadukkaita kuvia. Myös Skitterphotossa on kategoriat helpottamassa etsintää ja kun kuvia ei ole sivukaupalla, on valitseminenkin nopeampaa. Kannattaa katsoa ainakin vuodenaikoihin ja juhliin sekä matkustamiseen liittyvät kuvat. Taatusti omaperäistä sisältöä!

Vieraile Skitterphotossa tästä.

Styled Stock

En voi tarpeeksi korostaa, kuinka laadukkaita ja kauniita kuvia täältä löytyy! Kuvat ovat raikkaita ja naisellisia, eivätkä varmasti sovi jokaisen tyyliin, mutta itse tykkään näistä todella paljon. Kuvia on huomattavasti vähemmän kuin isoilla kuvapankkisivustoilla, mutta koska ne ovat tietyn tyylisiä ja pyörivät saman aihepiirin ympärillä, en koe sen olevan lainkaan huono juttu. Jos kaipaat kauniita, raikkaita ja naisellisia kuvia, suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan nämä!

Vieraile Styled Stockissa tästä.

Hakusanojen käyttö

Miten kuvia sitten kannattaa etsiä kuvapankista? No, mieti alkuun, millaista kuvaa olet vailla. Etsitkö maisemaa, ihmisiä tai toimistokuvia? Mieti, millainen värimaailma puhuttelee sinua ja mitä kaipaat kuvalta. Hyödynnä brändivärejäsi tässäkin. Kokeile erilaisia hakusanoja. Itse käytän paljon sanoja desktop, white, pink, background, flowers ja marble, koska ne kuvastavat niitä asioita, mitä mä yleensä kuvalta kaipaan. Tykkään myös kuvista, joita löytyy sanojen home, bed, simple, sky, travel ja summer takaa. Leikittele ja kokeile erilaisia sanoja ja sanayhdistelmiä! Vertaile muutamaa eri kuvapankkia käyttäen samoja hakusanoja, niin löydät varmasti parhaat kuvat käyttötarkoitukseesi.

0 kommenttia