Kuvapankkien hyödyntäminen blogissa




Tekijänoikeusasioista on aika ajoin paljonkin puhetta blogipiireissä. Itse olen aiemmin pitänyt tiukan linjan sen suhteen, että käytän kaikkialla somessa vain itse tuottamiani kuvia. Nykyään olen vähän höllännyt asian suhteen, koska asiapostauksia tehdessäni koen, että pääpaino on tekstillä, eikä kuvaan panostaminen silloin ole yhtä tarpeellista. Siitä ei pääse mihinkään, että varminta on tietysti luoda kaikki kuvat itse, mutta onneksi tarjolla on myös paljon käytettävissä olevia valmiita kuvia, joiden kanssa ei tarvitse murehtia tekijänoikeusasioista.

Ilmaisten kuvapankkien käytössä on tietysti aina se huono puoli, että samat kuvat ovat kaikkien muidenkin käytettävissä. Ei ole kovin omaperäistä julkaista blogipostausta kuvilla, joita 30 muutakin bloggaajaa käyttää. Oma tapani yrittää kiertää asia on se, että en valitse ensimmäisiä vastaantulevia kuvia, vaan pyrin selailemaan kuvapankkeja vähän syvemmin. Monessa pankissa voi esim. hakea kuvia värien ja teemojen tai ihan kuvaajan mukaan. Jos löydän jonkun potentiaalisen kuvan, katson ensimmäiseksi kenen se on ja sen jälkeen selailen, jos samalta kuvaajalta löytyisi muita käyttötarkoitukseeni sopivia kuvia.

CC0-lisenssillä jaettujen kuvien käyttö omaan sekä kaupalliseen käyttöön on täysin sallittua eikä tällöin tarvitse pyytää erillistä lupaa kuvan käyttöön tai mainita kuvaajaa. Itse olen silti kokenut, että on ihan kiva mainita kuvan yhteydessä kuvaaja, jos se on mahdollista. Valokuvausta pitkään harrastaneena koen, että valokuvaajat eivät saa liikaa kiitosta teoksistaan ja jos yhdellä pienellä linkkauksella voin edes jollain tavalla osoittaa, että tämä kuvaaja on tehnyt upeaa työtä jota arvostan, teen sen mielelläni. Tämä on kuitenkin täysin valinnainen toimintatapa eikä millään muotoa pakollista CC0-lisensoitujen kuvien kanssa. Omaksi ei tietenkään voi muiden kuvia väittää.




Neljä parasta, ilmaista kuvapankkia, joista löytyy valokuvia erilaisiin tarkoituksiin:

Pixabay

Helppokäyttöinen, selkeä kuvapankki, jota pystyy käyttämään suomen kielellä. Hakutilanteessa voi valita, haluaako hakea valokuvia, vektorikuvia, piirroksia vai videoita. Itse olen käyttänyt Pixabayta erityisesti vektorikuvien etsimiseen, koska niitä on muuten vaikea löytää. Kohtalaisen hyvä valikoima, mutta ei oma suosikkini. Pixabayn tarjonnasta tulee ensimmäisenä mieleen sana selkeä. Kuvat ovat kirkkaita, värikkäitä ja yksinkertaisia.

Pexels

Omassa käytössäni tähän mennessä käytetyin kuvapankki. Kuvia voi hakea helposti suosion, värin, kuvaajan ja aiheen mukaan. Lähes jokaisesta aiheesta löytyy monia erityyppisiä kuvia, joista voi valita omaan tarkoitukseen sopivat.  Täällä on todella taitavien valokuvaajien tuotoksia ja yhdeltä kuvaajalta saattaa löytyä satoja upeita kuvia - klikkaa siis lupaavan kuvaajan nimeä ja ala selailemaan, mitä kaikkea hänellä on tarjolla.

Unsplash

Uusin tuttavuuteni ilmaisten kuvapankkien maailmassa. Täältä löytyy myös paljon laadukkaita ja trendikkäitä kuvia! Collections-sivulta löytyy erilaisia aihealueita, joiden alle on kerätty toinen toistaan kauniimpia kuvia. Sivustolle lisätään kymmenen uutta kuvaa kymmenen päivän välein. Unsplashissa on myös tarjolla sopivan kokoisia taustakuvia eri laitteisiin. Jos haluat kuvia, joissa on tunnelmaa, suuntaa tänne.

Visual Hunt

Tämä on itselleni tuntemattomin, mutta lupaavalta vaikuttava kuvapankki. Täällä tosin pitää muistaa katsoa, mikä lisenssi kuvalla on, sillä kaikki kuvat eivät ole CC0-lisensoituja eli täysin käyttövapaita. Hakukohdassa pystyy kuitenkin valitsemaan, haluaako hakea kaikenlaisia kuvia, vai tiettyyn käyttötarkoitukseen sopivia kuvia.





Esimerkkejä postauksista, joissa olen hyödyntänyt kuvapankkikuvia:

Oikeuttaako naistenpäivä kaltoinkohteluun 364 päivää vuodessa?

Kenenkäs idean tänään kopioisin?

Viime vuoden kuunnelluimmat x 40

Jokainen meistä tarvitsee joskus lomaa 


Jos heräsi jotain kysyttävää kuvapankkien käytöstä, kysäise kommenttiboksissa niin yritän vastata! Oletko sä hyödyntänyt kuvapankkien tarjontaa omassa käytössäsi?


MUISTA SEURATA BLOGIN ULKOPUOLELLAKIN: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

6 comments

  1. Kannattaa hyödyntää myös ihan vaan googlea. Googlella on hakukone, joka etsii myös kuvat, joita voi muokata ja jakaa. Silloin ei välttämättä kaikilla ole samaa kuvaa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä.

    Itse lukeudun niihin, jotka haluavat käyttää omia kuviaan postauksessa. Katsotaan, jos joskus tulevaisuudessa kokeilisi näitä valmiita kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Hyvä pitää mielessä tällaiset mahdollisuudet jos joskus tulee tarvetta käyttää valmiita kuvia :)

      Poista
  3. Tosi mielenkiintoinen kirjoitus! :)

    VastaaPoista
  4. Itsekin oon käyttäny pixabayta parissa postauksessa kollaasien tekemiseen, mutta pyrin kuitenkin aina ensisijaisesti ottamaan kuvat itse :)

    VastaaPoista

Kiva kun luit postauksen! Jätä ihmeessä kommentti käynnistäsi. Saa kysyä, kehua, kritisoida tai vaikka kertoa kuulumisia. - Johanna